White paper

Trends in Portfoliomanagement Q1 2024

Martin van Langen

Geplaatst op: March 25, 2024

Wil jij weten wat de huidige trends zijn binnen portfoliomanagement? Download dan nu ons trends rapport. Hierin hebben we 12 interviews gehouden met verschillende portfoliomanagers, van verschillende organisaties.

Met hen onderzoeken we de stand van zaken van portfoliomanagement in Nederland. Het kijkt in hoeverre de gewenste flexibiliteit en aanpasbaarheid die noodzakelijk is in de complexiteit van alle dag, daadwerkelijk in de praktijk wordt ervaren.

In alle organisaties die geïnterviewd zijn, is er een groot bewustzijn rond het toenemend belang van portfoliomanagement en de noodzaak om de werkwijze rond portfoliomanagement te structureren. Daarbij is in de meeste organisaties veel werk verzet om hun manier van portfoliomanagement effectiever aan te laten sluiten op het werken met (agile) teams, afdelingen en/of waardeketens.

Dit onderzoek gaat door om een breder inzicht te krijgen in de stand van portfoliomanagement in Nederland, en om best-practices te verzamelen die tussen organisaties gedeeld kunnen worden. Dit rapport is daarmee óók een oproep aan portfoliomanagers om geïnterviewd te worden en hun praktijkervaringen te delen.

Martin van Langen

Managing Director, Prowareness Xeleron

Email

m.vanlangen@xeleron.nl

Telefoonnummer

+31 6 277 46 318

    Vul je e-mail in om de gids PDF te downloaden

    Voorgestelde artikelen

    Case study

    Centric is een IT dienstverlener met een aanzienlijk marktaandeel in de publieke sector. Centric Public Sector Solutions is een organisatieonderdeel met meer dan 800 medewerkers, verantwoordelijk voor alle dienstverlening voor de publieke sector. Centric en Prowareness Xeleron hebben samen de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het vergroten van de wendbaarheid van hun organisatie op team en afdelingsniveau.

    Martin van Langen

    July 29, 2024

    Artikel

    Stel je voor dat je een goudmijn runt. Deze goudmijn is je organisatie, en de goudklompen die je hoopt te vinden zijn de waardevolle uitkomsten (outcomes) van je projecten en initiatieven. Laten we deze analogie gebruiken om het verschil tussen output-gericht werken en outcome-gestuurd werken te illustreren.

    Martin van Langen

    July 19, 2024

    Artikel

    Het tweede van de tien dimensies van Agile Portfolio Management gaat over het beperken van de hoeveelheid ‘Work in Progress’ (WIP). Veel organisaties werken aan te veel initiatieven tegelijk, waardoor de doorlooptijd van die initiatieven te lang wordt. Het is de kunst om aan niet te veel tegelijk te werken om de doorlooptijd te versnellen. Dit vraagt om transparantie en keuzes maken, maar ook om het verbeteren van samenwerking zodat er versnelling plaatsvindt.

    Bas van Lieshout

    July 17, 2024