Artikel

Eerste dimensie – Cycletime

Bas van Lieshout

Geplaatst op: July 15, 2024

In de dynamische wereld van vandaag is flexibiliteit en aanpassingsvermogen cruciaal. Het boek “Agile Portfolio Management” van Portman en Van Solingen beschijft hoe organisaties desgewenst hun strategische wendbaarheid kunnen verhogen. Het eerste van tien dimensies gaat over de tijdshorizon van portfolio management. Er zijn goede redenen om hiermee aan de slag te gaan:

 

De meerwaarde van Kortcyclisch Portfoliomanagement

  1. Snellere Aanpassing aan Veranderingen:
    • Kortere planningscycli maken snelle aanpassing aan marktdynamiek en interne veranderingen mogelijk, wat de wendbaarheid en competitiviteit van de organisatie verhoogt.
  2. Verhoogde Transparantie en Feedback:
    • Regelmatige feedback loops zorgen voor snelle identificatie en oplossing van problemen, bevorderen continue verbetering en voorkomen dat kleine problemen groot worden.
  3. Betrokkenheid van Teams:
    • Actieve betrokkenheid van teams in het planningsproces verhoogt motivatie en verantwoordelijkheidsgevoel, wat leidt tot betere prestaties en resultaten.

 

Hoe doe je dit?
  1. Plan en Experimenteer in Korte Cycli:
    • Begin met een kwartaalcadans voor portfoliosturing en schakel geleidelijk over naar maandelijkse cycli om het proces te verfijnen en aan te passen aan de behoeften van de organisatie.
  2. Consistente Cadans van Reviews en Planningen:
    • Organiseer regelmatige reviews en planningssessies om iedereen op één lijn te houden en de strategie voortdurend aan te passen aan nieuwe informatie en omstandigheden.
  3. Volledige Inzet van Alle Teamleden:
    • Betrek alle teamleden actief bij het planningsproces en geef hen een stem in de besluitvorming om betrokkenheid en motivatie te vergroten.

Kortcyclisch portfoliomanagement biedt voordelen zoals grotere flexibiliteit, verhoogde transparantie en teambetrokkenheid. Door te focussen op korte cycli, consistente reviews en planningen, en actieve betrokkenheid van alle teamleden, kunnen organisaties hun strategische wendbaarheid vergroten en beter inspelen op veranderingen.

Om deze verandering voor elkaar te krijgen zijn vaak verschillende verbeterstappen nodig die op elkaar ingrijpen. Een veranderteam dat een helder transformatiedoel stelt kan daar iteratief naar toe werken, zodat de snelheid en het succes van de organisatie verder toe gaat nemen.

 

Meer weten?

Sluit je aan bij het Portfolio Management Network en bezoek onze lunchsessies en trainingen.

Voorgestelde artikelen

Case study

Centric is een IT dienstverlener met een aanzienlijk marktaandeel in de publieke sector. Centric Public Sector Solutions is een organisatieonderdeel met meer dan 800 medewerkers, verantwoordelijk voor alle dienstverlening voor de publieke sector. Centric en Prowareness Xeleron hebben samen de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het vergroten van de wendbaarheid van hun organisatie op team en afdelingsniveau.

Martin van Langen

July 29, 2024

Artikel

Stel je voor dat je een goudmijn runt. Deze goudmijn is je organisatie, en de goudklompen die je hoopt te vinden zijn de waardevolle uitkomsten (outcomes) van je projecten en initiatieven. Laten we deze analogie gebruiken om het verschil tussen output-gericht werken en outcome-gestuurd werken te illustreren.

Martin van Langen

July 19, 2024

Artikel

Het tweede van de tien dimensies van Agile Portfolio Management gaat over het beperken van de hoeveelheid ‘Work in Progress’ (WIP). Veel organisaties werken aan te veel initiatieven tegelijk, waardoor de doorlooptijd van die initiatieven te lang wordt. Het is de kunst om aan niet te veel tegelijk te werken om de doorlooptijd te versnellen. Dit vraagt om transparantie en keuzes maken, maar ook om het verbeteren van samenwerking zodat er versnelling plaatsvindt.

Bas van Lieshout

July 17, 2024