Het tweede van de tien dimensies van Agile Portfolio Management gaat over het beperken van de hoeveelheid ‘Work in Progress’ (WIP). Veel organisaties werken aan te veel initiatieven tegelijk, waardoor de doorlooptijd van die initiatieven te lang wordt. Het is de kunst om aan niet te veel tegelijk te werken, om daarmee de doorlooptijd te versnellen. Dit vraagt om transparantie en keuzes maken. Maar ook om het verbeteren van samenwerking zodat er daadwerkelijk versnelling plaatsvindt.
De Meerwaarde
Verbeterde Focus en Productiviteit bij Teams
Door het aantal gelijktijdige initiatieven te beperken, kunnen teams zich beter concentreren op de belangrijkste doelen. Teams en medewerkers hoeven minder te wisselen tussen verschillende taken. Dit verhoogt de kwaliteit van het werk en de productiviteit.
Efficiënter Gebruik van Middelen
Het verminderen van parallelle initiatieven vermindert complexiteit, waardoor verspilling wordt beperkt en de kosten worden verlaagd.
Sneller aanpassen
Met minder lopende initiatieven die korter duren, kunnen organisaties sneller en effectiever beslissingen nemen en dus sneller aanpassen aan veranderende omstandigheden.
Hoe Aan de Slag?
Gebruik van Expliciete Work in Progress (WIP) Limieten
Stel limieten aan het aantal gelijktijdige initiatieven. Doe dit expliciet voor verschillende kolommen op het Portfolio Kanban bord.
Regelmatige Evaluatie en Herprioritering
Voer regelmatig evaluaties uit van lopende initiatieven om de voortgang te beoordelen en de prioriteiten indien nodig aan te passen. Meet ook de doorlooptijd van ieder initiatief. Dit zorgt ervoor dat de focus blijft op de meest waardevolle en strategische initiatieven.
Transparantie en Communicatie
Zorg voor duidelijke communicatie over de voortgang en prioriteiten van initiatieven. Dit helpt teams om aligned te blijven en bevordert een gezamenlijke inspanning om strategische doelen te bereiken.
Conclusie
Het beperken van het aantal gelijktijdige initiatieven binnen portfoliomanagement biedt aanzienlijke voordelen, zoals verbeterde focus, efficiënter gebruik van middelen en sneller aanpassen. Door het implementeren van WIP-limieten, regelmatige evaluatie en duidelijke communicatie kunnen organisaties hun efficiëntie en wendbaarheid vergroten, wat cruciaal is in een snel veranderende wereld.
Problemen met datakwaliteit in systemen zoals Jira en Azure DevOps kosten organisaties tijd en frustratie. Xeleron’s DQA-tool automatiseert controles, verhoogt de betrouwbaarheid van data en bespaart managers kostbare tijd. Ontdek hoe deze innovatieve oplossing je organisatie helpt efficiënter te werken.
Voor de tweede keer brengen wij een Trends Report uit! Dit rapport onderzoekt de stand van zaken van portfoliomanagement in Nederland. Het kijkt in hoeverre de gewenste flexibiliteit en aanpasbaarheid die noodzakelijk is in de complexiteit van alle dag, daadwerkelijk in de praktijk wordt ervaren. Dit rapport is tot stand gekomen op basis van meer dan 25 interviews met portfoliomanagers.
Voor de derde keer heeft Prowareness een marktonderzoek (hierna ‘survey’) over portfoliomanagement gehouden. In dit onderzoek komen elk jaar uiteenlopende aspecten aan bod zoals het sturen op waarde, de verbinding met strategie, het portfolioproces dat is ingericht en de aansluiting van de portfoliofunctie met de rest van de organisatie.