White paper

Agile Portfolio Management Gids 2023

Martin Vodegel & Rini van Solingen

Geplaatst op: December 1, 2023

In de jaren ’90 is Scrum ontwikkeld, en in de afgelopen 15 jaar hebben we Agile Portfolio Management (APfM) ontwikkeld. Deze APfM gids, schatplichtig aan de Scrum gids van Ken Schwaber & Jeff Sutherland, benadrukt dat Agile teams en APfM-teams dezelfde theorie en filosofie delen. De gids beschrijft het APfM-framework zonder in te gaan op specifieke methoden, technieken en tooling, omdat het succes daarvan contextafhankelijk is. Hoewel het formuleren van doelen erkend wordt als belangrijk, wordt in de gids niet beschreven hoe deze doelen worden geformuleerd. APfM bestaat als geheel en functioneert goed als container voor andere technieken, methodologieën en gebruiken. Het doel van deze gids is om begrip te delen, de implementatie van APfM te verbeteren en feedback te ontvangen van praktijkgemeenschappen. Periodieke updates, gevoed door gebruikerservaringen, worden actief gedeeld in de gemeenschappen, waarbij de auteurs Martin Vodegel & Rini van Solingen deze APfM gids evolueren met input van degenen die Agile Portfolio Management in de praktijk uitvoeren.

    Vul je e-mail in om de gids PDF te downloaden

    Voorgestelde artikelen

    Case study

    Centric is een IT dienstverlener met een aanzienlijk marktaandeel in de publieke sector. Centric Public Sector Solutions is een organisatieonderdeel met meer dan 800 medewerkers, verantwoordelijk voor alle dienstverlening voor de publieke sector. Centric en Prowareness Xeleron hebben samen de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het vergroten van de wendbaarheid van hun organisatie op team en afdelingsniveau.

    Martin van Langen

    July 29, 2024

    Artikel

    Stel je voor dat je een goudmijn runt. Deze goudmijn is je organisatie, en de goudklompen die je hoopt te vinden zijn de waardevolle uitkomsten (outcomes) van je projecten en initiatieven. Laten we deze analogie gebruiken om het verschil tussen output-gericht werken en outcome-gestuurd werken te illustreren.

    Martin van Langen

    July 19, 2024

    Artikel

    Het tweede van de tien dimensies van Agile Portfolio Management gaat over het beperken van de hoeveelheid ‘Work in Progress’ (WIP). Veel organisaties werken aan te veel initiatieven tegelijk, waardoor de doorlooptijd van die initiatieven te lang wordt. Het is de kunst om aan niet te veel tegelijk te werken om de doorlooptijd te versnellen. Dit vraagt om transparantie en keuzes maken, maar ook om het verbeteren van samenwerking zodat er versnelling plaatsvindt.

    Bas van Lieshout

    July 17, 2024